Teknisk Analys – Avsnitt 74

Teknisk Analys – Avsnitt 74


I veckans avsnitt avslöjar Anna Svahn och Karl-Mikael Syding sina innersta konspirationsteorier. Vad är egentligen viktigt när man har 1000 miljarder? Finns bankirernas tentakler överallt? Och planerar de ekonomiska makterna att orkestrera en massiv kris? Det här och mer i avsnitt 75 av Outsiders.

Du kan även lyssna via Podcaster (Iphone), Podbean, Spotify, Soundcloud.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är disclaimer-page_755x328.png
Avsnittet sponsras av Vontobel.

Intro – 00:00-04:45

M: Hej du lyssnar på Outsiders. Det här avsnittet handlar om konspirationsteorier och redigeras av Alexander Marton.

A: Så fram med foliehattarna, vi har på oss våra som vanligt. Jag antar att ingen är förvånad där.

När vi diskuterade vad vi skulle prata om i dagens avsnitt så funderade vi först på, jag sa ”vi kanske ska prata om hur egentligen EU är uppbyggt och hur korrupt det är. Kanske prata lite om Christina LaGarde och berätta att hon har blivit ditsatt för skattebrott, eller ska vi diskutera ECB eller nåt annat?”. Och sen så landade vi ganska snart i att det finns väldigt många frågor som vi skulle vilja lyfta som närmast kan liknas konspirationsteorier. Då blev det lite roligare tänkte vi att helt enkelt fokusera på det som ämne. Så välkomna in i foliehattarnas värld.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Skärmavbild-2019-07-24-kl.-17.10.52-1024x244.png

M: Vi kommer prata om spindelnätet, LaGarde kommer få vara med på ett hörn och vi kommer också prata om vad illuminati har med wimbeldon att göra. Men först! Sponsorn som möjliggör den här podden. Det är Vontobel.

A: Precis, Vontobel är gamla i gamet eller hur?

M: Det är en väldigt stor och stabil och gammal och anrik investment bank från schweiz. Så det är precis vad man vill hålla i handen.

A: Men bara för att de är gamla betyder det inte att de inte satsar på nya produkter. Vontobel har mängder av mini futures, faktiskt med lägst pris på marknaden, med hur många olika underliggande tillgångar som helst. Det är knappast någon hemlighet att jag och Micke tycker att det finns en ganska god ide i att faktiskt hedga sin portfölj med olika typer av tillgångsslag och olika typer av handel.

Om du skulle få välja tre stycken saker att hedga portföljen med, vad hade du valt då?

M: Guld, bitcoin och korta dollarräntor. När det gäller bitcoin, då ligger väl kanske de här minifutures från Vontobel nära tillhands.

A: Precis, så Vontobel är faktiskt de enda som har minifutures på de här fyra kryptovalutorna: Bitcoin, ripple, litecoin och ether.

Jag har ju sagt nu ett tag att jag bränt mig ordentligt i min korta kaffeposition och den hade det faktiskt varit riktigt lönsamt att handla mer aktivt. Då hade mini futures varit ett bra alternativ.

Men kom ihåg att alla typer av investeringar är förknippade med risk och ingenting vi säger i den här podden är en rekommendation. Med det sagt; toppen och tack Vontobel.

Detta block innehåller oväntat eller ogiltigt innehållLös uppKonvertera till HTML

https://certificates.vontobel.com/SE/SV/hem

Vad är viktigt för biljonärer?

M: Jag räknar med att du ska lyfta min portfölj till tusen miljarder. Vet du vad man gör om man har tusen miljarder eller mer?

A: Finns det någon som har mer?

M: Nja, alltså äkta förmögenhet, den ska ju inte ens mätas i pengar. Så det blir liksom inte riktigt rätt fråga.

A: Jag vet att din förmögenhet snarare räknas i kärlek nu för tiden, men tänker du på illuminati eller?

M: Mm, du får kalla det precis vad du vill, men om man har allt, då är det helt enkelt annat som räknas än pengar.

A: Typ frimureri. Nej, men det är klart att de 100 mäktigaste i världen på något sätt kommunicerar, koordinerar, ser till att undvika katastrofer. Hade inte du egentligen gjort precis samma sak?

M: Alltså de här personerna, de i toppen. De vill rädda världen. Antingen vill de rädda världen eller så vill de fly från den. Det finns ju några som jobbar på det också. Det är ju ganska rimligt och vettigt. Alla måste ha en hobby. Man tjänar pengar med ena handen och så gör man av med dem med den andra.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jeff_Bezos_Pad.0.0-1024x683.jpg

Boken The Spider Network och priset på pengar (LIBOR)

A: Men det finns väl ganska dåliga konspirationsteorier på nivån under också. Jag läser en bok just nu som heter Spider Network som egentligen handlar om hur de manipuleradeLIBOR eller framför allt en trader som väldigt gärna ville manipulera LIBOR. Han fattade egentligen inte att han gjorde fel. Han hette Tom Hayes. Vi ska prata lite mer om den senare.

M: Jag undrar ju om den här egentligen handlar om den här spindeln som dök upp i sovrummet, som ledde till total panik.

A: Ja, men alltså vet du vad det roliga är; vi har inte haft en enda spindel hemma sen jag flyttade in för tre år sen. Så nu precis, sen jag började läsa den här boken, så har det dykt upp två i sovrummet och igår satt den på snetaket över sängen. Jag är inte lite rädd för spindlar, jag har seriöst arachnofobi. Det tog ett tag innan Micke fattade det. Det är inte som att jag vill vara rädd för dem. Det är inte så roligt.

M: Alla som vet någonting om spindlar, det första man får lära sig är att det alltid finns en spindel inom två meters avstånd. Så om man inte har sätt dem är det för att de gömmer sig.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är spider-564685_1280-1024x566.jpg

M: Men den här Spider Network, vad händer i Spider Network, vad har de gjort egentligen.

A: Nu har jag läst lite mer än en tredjedel och det man förstår är att Tom Hayes är en extremt skicklig trader. Det var nämligen så att LIBOR sattes genom att man räknade på vad det kostade att låna ut penger, sen rapporterade alla banker in deras kostnad och sen utifrån det sattes LIBOR. Då kunde man höra av sig till de här personerna som var ansvariga, det var ofta juniorer. Då lyckades Tom Hayes få ganska bra kontakt med många av de här, vilket innebär att han kunde be dem sätta räntan och få den upp eller ner olika punkter beroende på vad han låg i för positioner just då. Han fattade inte att det här inte var tillåtet. Han tänkte i princip att det här går ju att göra, så då får man väl det. Det här pågick under finanskrisen så det påverkade framför allt folk som hade lånat pengar till bostäder. Det är de som drabbas av förändringarna i LIBOR.

”Det (LIBOR) är alltså helt enkelt priset på pengar i det globala banksystemet.”

M: LIBOR kan låta som något exotiskt. Någonting lite perifert. Något man inte behöver bry sig om. Vad det står för, det är London Inter-bank Offered Rate. Det är alltså helt enkelt priset på pengar i det globala banksystemet.

A: Exakt. Så det finns LIBOR det finns STIBOR, det finns egentligen jag ville säga den norska versionen för jag läste den idag.

M: OIBOR.

A: Den heter något på N faktiskt.

M: Aha NIBOR?

A: NIBOR precis

M: De är ju våra NIBORS(neighbours).

A: Sen har du SIBOR.

M: Det är när man fusionerar med teknik (cyborg). Det ingår inte i det här avsnittet.

A: Och HIBOR för Helsinki och så vidare. Så det finns diverse grejer. Det står i boken att många traders tog det inte på allvar för att de tyckte namnen var så fåniga.

M: Det här är alltså priset på pengar. D.v.s. det kanske viktigaste av allt. Man kan ju också tro att när man manipulerar det här lite upp och ner, alltså bankerna kommer överens om att ”vi sätter den här räntan, det är den räntan som gäller nu, alla kontrakt som har med LIBOR att göra ska nettas mot den här satta räntan”. Det går väl plus minus noll över tid kan man tycka. Det är just det här att när det finns massa optioner och andra kontrakt och du nettar det här vid vissa månadsskiften beroende på vilken position du har just det månadsskiftet. DÅ skapar det enorma förmögenhetsomförflyttningar mellan bankerna och de inblandade.

A: Ja, precis. Så Hayes tjänade enormt mycket pengar och de märklare han använde sig av fick också sin beskärda del. Men det ska bli spännande att se hur boken slutar. Det är verkligen en njutningsfull läsning för mig. Jag älskar det här. Fantastiskt.

M: Så det är en stor rek från dig?

A: Det är det verkligen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 81jUvB0SPvL_1200x1200-678x1024.jpg

M: Det är den enda rekommendation vi gör i den här podden.

A: Böcker, ja?

M: Ja.

A: Ja, men den var fantastisk. Jag är jätteglad.

M: Och det här, det har förstås hänt i andra saker också, men om LIBOR är priset på pengar, så är ju guld pengar, punktum slut.

A: Punkt schlut.

M: Så brukade min chef säga.

Goldman Sachs, JP Morgan och bläckfiskar

M: Det har som sagt hänt (manipulation) i guld och det är ett par banker som har blivit fällda. Ni får ju gissa vilka. Deutsche bank förstås. Det finns ju ingenting dåligt de inte gjort.

A: Är det inte lite konstigt egentligen att de största och värsta alltid kommer undan. Jag tänker inte helt osökt också på Elon Musk där.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1521881384.jpeg

Det kan väl inte bero på att det sitter Goldmaniter på alla viktiga maktposter i hela världen.

M: Maneter?

A: Snarare vampyrbläckfiskar.

M: När det gäller de här bläckfiskarna. Det antyder att det är slemmiga tentakler som sprider ut sig över hela systemet.

A: Det låter som att du beskriver sättet jag nätverkar på nu. Det lät jättefel.

M: Du har snälla och mysiga tentakler.

A: Sjukaste jag hört.

”… de åker aldrig dit och ibland så väljer de bara att knäppa ut någon från kompis gruppen för att de helt enkelt har klampat snett”

M: Men det är då Goldman och JP Morgan och alla som de någonsin känt, de placerar ut dem på centralbanksposter, statschefsposter, som chefer för andra banker. Det här gör att de allra största och bästa, de åker aldrig dit och ibland så väljer de bara att knäppa ut någon från kompisgruppen för att de har helt enkelt klampat snett. Läs: Lehman Brothers.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 9b5.jpg

Hela det här bläckfisk-temat, det återkommer ju gång på gång. Det finns en gammal italiensk maffiaserie som heter bläckfisken, eller Octopus. Vi har den här journalisten som grävde i någonting som han kallade för oktoberrapporten som också kallades för the ”Octopus”.

Så fort illuminati, maffian och något liknande system är inblandat, då är det bläckfiskar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Steve-Backshall-and-Humboldt-Squid.jpg

A: Så guld och LIBOR, pengar och priset på pengar, är det de största faktorerna i världen.

M: Ja, det finns väl kanske en till man skulle kunna ta upp här och det är energi.

A: Så typ en oljekartell?

M: Ja, det är nästan så man tror att det skulle kunna finnas en oljekartell också. Det vore som det tredje benet på den här obehagliga konspirationspallen.Stycke

A: Åh fyfan. Okej.

admin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *