Konspirationsteorier och krypto – Avsnitt 75

Konspirationsteorier och krypto – Avsnitt 75

I veckans avsnitt avslöjar Anna Svahn och Karl-Mikael Syding sina innersta konspirationsteorier. Vad är egentligen viktigt när man har 1000 miljarder? Finns bankirernas tentakler överallt? Och planerar de ekonomiska makterna att orkestrera en massiv kris? Det här och mer i avsnitt 75 av Outsiders.

Du kan även lyssna via Podcaster (Iphone), Podbean, Spotify, Soundcloud.


Avsnittet sponsras av Vontobel.

Intro – 00:00-04:45

M: Hej du lyssnar på Outsiders. Det här avsnittet handlar om konspirationsteorier och redigeras av Alexander Marton.

A: Så fram med foliehattarna, vi har på oss våra som vanligt. Jag antar att ingen är förvånad där.

När vi diskuterade vad vi skulle prata om i dagens avsnitt så funderade vi först på, jag sa ”vi kanske ska prata om hur egentligen EU är uppbyggt och hur korrupt det är. Kanske prata lite om Christina LaGarde och berätta att hon har blivit ditsatt för skattebrott, eller ska vi diskutera ECB eller nåt annat?”. Och sen så landade vi ganska snart i att det finns väldigt många frågor som vi skulle vilja lyfta som närmast kan liknas konspirationsteorier. Då blev det lite roligare tänkte vi att helt enkelt fokusera på det som ämne. Så välkomna in i foliehattarnas värld.

M: Vi kommer prata om spindelnätet, LaGarde kommer få vara med på ett hörn och vi kommer också prata om vad illuminati har med wimbeldon att göra. Men först! Sponsorn som möjliggör den här podden. Det är Vontobel.

A: Precis, Vontobel är gamla i gamet eller hur?

M: Det är en väldigt stor och stabil och gammal och anrik investment bank från schweiz. Så det är precis vad man vill hålla i handen.

A: Men bara för att de är gamla betyder det inte att de inte satsar på nya produkter. Vontobel har mängder av mini futures, faktiskt med lägst pris på marknaden, med hur många olika underliggande tillgångar som helst. Det är knappast någon hemlighet att jag och Micke tycker att det finns en ganska god ide i att faktiskt hedga sin portfölj med olika typer av tillgångsslag och olika typer av handel.

Om du skulle få välja tre stycken saker att hedga portföljen med, vad hade du valt då?

M: Guld, bitcoin och korta dollarräntor. När det gäller bitcoin, då ligger väl kanske de här minifutures från Vontobel nära tillhands.

A: Precis, så Vontobel är faktiskt de enda som har minifutures på de här fyra kryptovalutorna: Bitcoin, ripple, litecoin och ether.

Jag har ju sagt nu ett tag att jag bränt mig ordentligt i min korta kaffeposition och den hade det faktiskt varit riktigt lönsamt att handla mer aktivt. Då hade mini futures varit ett bra alternativ.

Men kom ihåg att alla typer av investeringar är förknippade med risk och ingenting vi säger i den här podden är en rekommendation. Med det sagt; toppen och tack Vontobel.

Vad är viktigt för biljonärer?

M: Jag räknar med att du ska lyfta min portfölj till tusen miljarder. Vet du vad man gör om man har tusen miljarder eller mer?

A: Finns det någon som har mer?

M: Nja, alltså äkta förmögenhet, den ska ju inte ens mätas i pengar. Så det blir liksom inte riktigt rätt fråga.

A: Jag vet att din förmögenhet snarare räknas i kärlek nu för tiden, men tänker du på illuminati eller?

M: Mm, du får kalla det precis vad du vill, men om man har allt, då är det helt enkelt annat som räknas än pengar.

A: Typ frimureri. Nej, men det är klart att de 100 mäktigaste i världen på något sätt kommunicerar, koordinerar, ser till att undvika katastrofer. Hade inte du egentligen gjort precis samma sak?

M: Alltså de här personerna, de i toppen. De vill rädda världen. Antingen vill de rädda världen eller så vill de fly från den. Det finns ju några som jobbar på det också. Det är ju ganska rimligt och vettigt. Alla måste ha en hobby. Man tjänar pengar med ena handen och så gör man av med dem med den andra.

Boken The Spider Network och priset på pengar (LIBOR)

A: Men det finns väl ganska dåliga konspirationsteorier på nivån under också. Jag läser en bok just nu som heter Spider Network som egentligen handlar om hur de manipulerade LIBOR eller framför allt en trader som väldigt gärna ville manipulera LIBOR. Han fattade egentligen inte att han gjorde fel. Han hette Tom Hayes. Vi ska prata lite mer om den senare.

M: Jag undrar ju om den här egentligen handlar om den här spindeln som dök upp i sovrummet, som ledde till total panik.

A: Ja, men alltså vet du vad det roliga är; vi har inte haft en enda spindel hemma sen jag flyttade in för tre år sen. Så nu precis, sen jag började läsa den här boken, så har det dykt upp två i sovrummet och igår satt den på snetaket över sängen. Jag är inte lite rädd för spindlar, jag har seriöst arachnofobi. Det tog ett tag innan Micke fattade det. Det är inte som att jag vill vara rädd för dem. Det är inte så roligt.

M: Alla som vet någonting om spindlar, det första man får lära sig är att det alltid finns en spindel inom två meters avstånd. Så om man inte har sätt dem är det för att de gömmer sig.

M: Men den här Spider Network, vad händer i Spider Network, vad har de gjort egentligen.

A: Nu har jag läst lite mer än en tredjedel och det man förstår är att Tom Hayes är en extremt skicklig trader. Det var nämligen så att LIBOR sattes genom att man räknade på vad det kostade att låna ut penger, sen rapporterade alla banker in deras kostnad och sen utifrån det sattes LIBOR. Då kunde man höra av sig till de här personerna som var ansvariga, det var ofta juniorer. Då lyckades Tom Hayes få ganska bra kontakt med många av de här, vilket innebär att han kunde be dem sätta räntan och få den upp eller ner olika punkter beroende på vad han låg i för positioner just då. Han fattade inte att det här inte var tillåtet. Han tänkte i princip att det här går ju att göra, så då får man väl det. Det här pågick under finanskrisen så det påverkade framför allt folk som hade lånat pengar till bostäder. Det är de som drabbas av förändringarna i LIBOR.

”Det (LIBOR) är alltså helt enkelt priset på pengar i det globala banksystemet.”

M: LIBOR kan låta som något exotiskt. Någonting lite perifert. Något man inte behöver bry sig om. Vad det står för, det är London Inter-bank Offered Rate. Det är alltså helt enkelt priset på pengar i det globala banksystemet.

A: Exakt. Så det finns LIBOR det finns STIBOR, det finns egentligen jag ville säga den norska versionen för jag läste den idag.

M: OIBOR.

A: Den heter något på N faktiskt.

M: Aha NIBOR?

A: NIBOR precis

M: De är ju våra NIBORS(neighbours).

A: Sen har du SIBOR.

M: Det är när man fusionerar med teknik (cyborg). Det ingår inte i det här avsnittet.

A: Och HIBOR för Helsinki och så vidare. Så det finns diverse grejer. Det står i boken att många traders tog det inte på allvar för att de tyckte namnen var så fåniga.

M: Det här är alltså priset på pengar. D.v.s. det kanske viktigaste av allt. Man kan ju också tro att när man manipulerar det här lite upp och ner, alltså bankerna kommer överens om att ”vi sätter den här räntan, det är den räntan som gäller nu, alla kontrakt som har med LIBOR att göra ska nettas mot den här satta räntan”. Det går väl plus minus noll över tid kan man tycka. Det är just det här att när det finns massa optioner och andra kontrakt och du nettar det här vid vissa månadsskiften beroende på vilken position du har just det månadsskiftet. DÅ skapar det enorma förmögenhetsomförflyttningar mellan bankerna och de inblandade.

A: Ja, precis. Så Hayes tjänade enormt mycket pengar och de märklare han använde sig av fick också sin beskärda del. Men det ska bli spännande att se hur boken slutar. Det är verkligen en njutningsfull läsning för mig. Jag älskar det här. Fantastiskt.

M: Så det är en stor rek från dig?

A: Det är det verkligen.

M: Det är den enda rekommendation vi gör i den här podden.

A: Böcker, ja?

M: Ja.

A: Ja, men den var fantastisk. Jag är jätteglad.

M: Och det här, det har förstås hänt i andra saker också, men om LIBOR är priset på pengar, så är ju guld pengar, punktum slut.

A: Punkt schlut.

M: Så brukade min chef säga.

Goldman Sachs, JP Morgan och bläckfiskar

M: Det har som sagt hänt (manipulation) i guld och det är ett par banker som har blivit fällda. Ni får ju gissa vilka. Deutsche bank förstås. Det finns ju ingenting dåligt de inte gjort.

A: Är det inte lite konstigt egentligen att de största och värsta alltid kommer undan. Jag tänker inte helt osökt också på Elon Musk där.

Det kan väl inte bero på att det sitter Goldmaniter på alla viktiga maktposter i hela världen.

M: Maneter?

A: Snarare vampyrbläckfiskar.

M: När det gäller de här bläckfiskarna. Det antyder att det är slemmiga tentakler som sprider ut sig över hela systemet.

A: Det låter som att du beskriver sättet jag nätverkar på nu. Det lät jättefel.

M: Du har snälla och mysiga tentakler.

A: Sjukaste jag hört.

”… de åker aldrig dit och ibland så väljer de bara att knäppa ut någon från kompis gruppen för att de helt enkelt har klampat snett”

M: Men det är då Goldman och JP Morgan och alla som de någonsin känt, de placerar ut dem på centralbanksposter, statschefsposter, som chefer för andra banker. Det här gör att de allra största och bästa, de åker aldrig dit och ibland så väljer de bara att knäppa ut någon från kompisgruppen för att de har helt enkelt klampat snett. Läs: Lehman Brothers.

Hela det här bläckfisk-temat, det återkommer ju gång på gång. Det finns en gammal italiensk maffiaserie som heter bläckfisken, eller Octopus. Vi har den här journalisten som grävde i någonting som han kallade för oktoberrapporten som också kallades för the ”Octopus”.

Så fort illuminati, maffian och något liknande system är inblandat, då är det bläckfiskar.

A: Så guld och LIBOR, pengar och priset på pengar, är det de största faktorerna i världen.

M: Ja, det finns väl kanske en till man skulle kunna ta upp här och det är energi.

A: Så typ en oljekartell?

M: Ja, det är nästan så man tror att det skulle kunna finnas en oljekartell också. Det vore som det tredje benet på den här obehagliga konspirationspallen.

A: Åh fyfan. Okej.

Märkliga sammanfallande trender

Did you know I’m utterly insane?

M: Vet du varför jag har aluminiumfolie på huvudet?

A: Eeeeeh, nej. Jag tänker inte fråga om det är för att du har mjäll och har slut på plastfolie för det har jag aldrig hört innan. Så jag säger bara: Nej.

M: Det är så att det är väldigt många märkliga trender som sammanfaller nu. Ovanpå de här trenderna så har vi också allt dataskrapande som Facebook, Google och alla de andra liknande håller på med. OCH som om inte det räckte så ska ju Musk börja med sina hjärnimplantat nu också.

A: Okej, så du försöker störa den här avläsningen med folie. Lycka till, för vet du vad jag tror? Det här är en annan konspirationsteori. Jag tror att alla folietillverkare inser att det finns foliehattar och därmed sätter in den här typen av avläsningselektroder och grejer i folien så du blir direkt avläst mycket snabbare än alla andra. De tänker att har du en foliehatt så finns det en anledning.

M: Jag trodde att du skulle gå en helt annan väg med det där. Nämligen att aluminiumfolieproducenterna sprider konspirationsrykten för att folk ska köpa folie till foliehattar.

A: Nej, jag tror det är bättre att de säljer datan till andra företag. Det tjänar de mer pengar på.

M: Du menar att det finns pengar att göra på dataskrapning. Det va nytt.

Visste du att åldern på manliga tennisproffs hela tiden stiger. Det är en slags ”buy and hold”. Nu är den uppe i över 30 år för topp 16 i wimbledon. Vilket låter rätt märkligt med tanke på att Becker och Björn Borg och de där, de var typ 17-18 år när de brukade vinna sina såna vad de nu heter. De stora titlarna.

A: Det finns en rolig story om Boris Becker och en av mina favorit restauranger som heter Nobu, men den passar sig inte riktigt här.

Men intressant. Andelen privatpersoner som äger aktier i USA har faktiskt gjort motsatt resa. Så från 94% efter andra världskriget till 36% nu. Det har planat ut lite efter finanskrisen på all time low.

M: Mm, så privatpersoner äger alltså inte aktier i USA. Istället så är det andelen utlänningar, den har ökat till all time high och ligger på 15%. Så vad är det som händer här?

A: Ja du, trender som aldrig slutar sker inte av en slump och vet du vad? Behåll ditt folie, för jag vill minsann inte bli avläst av de stora bolagen.

En kontrollerad, men massiv kris

M: Vad jag tror håller på att hända här. Alla de olika sakerna vi pratar om. Det är att allting syftar till att skapa en kontrollerad, men massiv kris. Det är för att samla världen. Först i tre lite mer sammanhållna block och därefter två och till sist ett enda världsblock.

A: Typ global kommunism och centralstyre. Det låter inte alls som en framtid jag vill leva i.

M: Ja, det är bättre än så. De här TPTB, de vet att man inte kan vinna över guld och krypto. Det går inte. Guld är pengar, punkt. Det går inte att förstöra och så går det inte att skapa nytt. Det tar man inte bort.

Bitcoin, mer eller mindre oföränderligt. Vi får väl prata med Eric Wall hur det var med den där mjuka gaffeln och X billion coins.

Men efterom man vet att man aldrig kan vinna över guld och krypto, så börjar man helt enkelt med att ena europa och de här tre blocken. Och sedan någonstans mycket längre fram skapar man någon typ av utopia baserat på de här.

A: Är det därför den här gamla advokaten och skattebrottslingen LaGarde ska ta över ECB? För att sköta förhandlingarna och bail-outs:en i den här orkestrerade bankkollapsen med Deutsche Bank i spetsen. Där har ni en konspiration hörni.

M: Det är precis vad jag tror.

A: Hon kommer bli belönad med råge också, la garde misstänker jag.

M: Det är ingenting mot hur belönad jag blev av 2008-krisen.

A: Jo, det är det nog faktiskt. Med ganska många multiplar misstänker jag.

M: Ja, okej. Nu tänkte jag plötsligt på tentakler och bläckfiskar.

Men sen 2008, då vet alla de här inblandade att skulderna är ohållbara. Man har stretchat systemet, nästan dubbelt så mycket till, de senaste 10 åren. Och då vet man att det här kommer inte hålla. Så det man vill ha, det är en rejäl kris, men med ett färdigt manuskript. På så sätt kan man kontrollera slutresultatet.

A: Men jag tycker inte det ser så himla enat ut just nu. Snarare tvärtom.

M: Nu ja, men det är inte statscheferna som styr det här. Så strunta i Trump och Chi, eller ja, Chi kanske har lite insyn, men Trump har det inte.

A: Tror du Löfven är insatt i det då? Han kanske står på Chis sida, det var därför han bara ”No president Trump I will not talk to you about releasing ASAP rocky out of swedish jail”.

M: De flesta är ovetandes, men om någon har en riktigt bra cover så är det stefan löfven.

A: Det var det dummaste jag hört.

M: Såhär, om du låter som han har gjort i hela sitt liv och hela sitt värv, då är det ju INGEN som misstänker att det är du som är världens nummer ett.

A: Om jag bara får stoppa dig där. Du får ha precis hur många konspirationsteorier du vill, men den dagen du faktiskt börjar gå runt och tro att Stefan Löfven har något typ av finger med i ett globalt maktspel, då lämnar jag dig.

Jag kan inte ta det liksom.

M: Nej, det är för mycket out of the box.

A: Ja, det är inte ens foliehatt. Det är som att du häller flytande varmt folie över huvudet och inte fattar varför det bränns.

M: Går man nästa steg blir det guld som i game of thrones.

Om man tänker utanför boxen på riktigt, då får man den typen av mothugg. Men jag tror inte på det på allvar när det gäller Stefan Löfven.

A: Åh nej, inte?

M: Däremot som sagt att det är inte statscheferna som styr det här. Det är bankirer och sen är det bankirernas hemliga puppet masters i bakgrunden.

A: Typ Tom Hayes.

M: Typ Tom Hayes.

A: Mhm, okej. Continue.

M: Och vad man då gör, efter krisen, bankirerna håller i trådarna, det är att man skapar ett globalt emperium. Ett nätverksbaserat imperium som bygger på diverse maktnoder. I det här nätverkssystemet så är det crypto och guld som håller räkningen på tjänster och gentjänster.

A: Tror du att libra och facebook kommer ha ett finger med i det här spelet.

M: Libra är med här någonstans men jag är lite osäker på om det faktiskt är med i själva huvudnätverket, eller om det bara ingår som en bricka i spelet för att katalysera en snabbare övergång till just bitcoin.

A: Jag undrar också om du har hängt för mycket med Alexander Bard.

Guld och Crypto

M: Det kan va så, men jag vill lägga till en annan sak här. Att när det gäller guld, tänk på det här: Om guld ska kunna utgöra 10% av alla portföljer i genomsnitt, då måste det totala värdet av guld också vara 10% av det totala värdet på alla portföljer. Nu är det typ 1% eller kanske 2% möjligen. För att man ska få till den här balansen så måste guld värderas upp antingen 10 gånger eller så måste allting annat ner 90%.

A: Så du ger guldet en riktkurs på 15 000 dollar?

M: Du kan ha en riktkurs på 15 000 dollar.

A: Men siffran I dollar blir faktiskt lika meningslös som valutan i Zimbabwe eller Venezuela. Men oavsett; vintern kommer så göm pengarna i guld och bitcoin.

M: Mm, eller också i kombinationen. En guldbackad krypto som Iran planerar. De sa det i går eller i natt.

A: Det kom ut lite tidigare faktiskt, men jag har inte hittat något som på riktigt konfirmerar det. Men det verkar så.

M: De värsta konspirationsteoretikerna, de som går ett steg längre än jag själv. De säger direkt då att ”det där är ju helt värdelöst, för om du backar någon typ av kryptovaluta med guld, då måste du fortfarande ha tilltro till att guldet ligger där och att guldet är 1:1” eller vad de nu väljer för procentförhållande. Men jag undrar lite grann hur de här personerna ser på sig själva. De har ett jobb, de har ett lönekonto på en vanlig fiatbank, de går på stan utan vapen. Så det är klart att man måste ha tilltro till någon typ av fiat, men hellre en guldbackad krypto än en icke guldbackad fiat.

A: Det Micke inte försöker säga här är att… Det är inte så att Micke försöker tipsa om att man ska bära vapen på stan, så gör inte det. Som sagt, ingen rekommendation.

Men la garde tar över ECB den 31:a oktober. Kommer krisen före eller efter det.

M: JA! Punkt.

A: Okej, toppen!

M: Det var väl egentligen allt som jag tänkte säga om de här sakerna. Har du någonting extra?

A: Nej, men glöm inte att Vontobel har minifutures på allt, bl.a. de fyra viktigaste kryptovalutorna.

M: Glöm inte att outsiders har en Anchor feed som man ska koppla över till. Vet du hur man gör?

A: Du söker på Syding och Svahn eller outsiders.

M: Då får man upp två Outsiders.

A: Och då ska du prenumerera på den du inte redan prenumererar på.

M: Precis. Klicka bort den du har och klicka i den andra.

A: Eller så prenumererar du på båda två, du gör som du vill.

MEN! Är det Ushuaia eller Pasha vi ska till ikväll.

M: Jag vet inte riktigt, men du har lyssnat på Outsidersssshshshhhshh.

A: Shssshshhshhsh. Ushuaiaaa.

M: Ushuaiaaaa.

A: Med Syding och Svahn.

admin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *